18 april 2015
14:00

Referat: Hertzöga BK - Västanviks AIF

Seriepremiär och en på förhand utpekad seriefinal mot Hertzöga borta kändes som en fin utmaning för våra killar denna Lördag.
Matchinledningen blev som det sett ut i alla träningsmatcher dvs ett stort bollinnehav av oss där vi via kortpassningsspel tog oss fram i banan. Tyvärr hade vi lite för lågt bolltempo så det blev få målchanser av spelövertaget men desto oftare blev det bolltapp pga omständigt bollhanterande.
Vi hade några skottlägen utanför straffområdet där det bästa var Darkos fina läge som tyvärr Micke blockade.
Speldominansen var alltså klart till vår fördel o HBk skapade inget mer än några hörnor förän i 22minuten då de pga lite passivt spel på vår vänsterkant kan slå en cross över till vår högerkant där vi är lite fel i positionen. Detta gör att deras spelare i lugn o ro kan lägga rätt bollen o lobbskjuta från 25met in ledningsmålet vilket var mycket orättvist.
Spelet ser fortsättningsvis ut gansak lika även om HBK får lite mer att säga till om och då vårt försvarsspel inte är på topp känns det lite oroligt emellanåt. Efter 39min visar det sig att denna känsla är befogad då de efter en frispark kan utöka ledningen. Detta pga att vi trots att vi har möjligheten inte rensar iväg bollen utan de kan ta tillbaks den vid strafflinjen o hux flux står en spelare sopren vid straffpunkten vilket han enkelt utnyttjar o nu är vi i brygga.
Brygga blev som tur var kortvarig då vi i 42:a minuten fick till en för matchen kanske avgörande reducering.
Det var Micke o Djuka som trixade sig fram på vänsterkanten innan Djuka går runt sin back o serverar Darko kanonläge mitt i straffområde och det utnyttjar Darko perfekt då han med ett högerskott lägger in bollen.
Detta mål kändes mycket viktigt och det fick vi se i andra att det var.
Vi har bra passningsspel men spelet är för nätt med alldeles för mycket kortpass i lågt tempo vilket gör att HBK ganska enkelt kan försvara sig men det känns som att vi kan vända detta med bara lite bättre fart på bollen.

Andra halvlek var bara fyra minuter gammal när vi fick in kvitteringen och det var i ett anfall med lite rakare på högerkanten där Frykedal lyfte fram en boll till Micke som snyggt grundlurar sin back genom att slå bollen på ena sidan o springa på andra. Han kollar inåt o ser flera Vaifare på gång så han slår ett skolboksinspel snett innåt bakåt där bollen går förbi den första Vaifvågen men vid strafflinjen dyker Milan upp och på ett tillslag distinkt sätter bollen i bortre hörnet. Detta gör att vi får ett lugn i spelet och vi spelar nu med ett klart högre bolltempo än i första samtidigt som vi blandar med lite längre bollar. Tack vare denna speländring börjar nu vårt spelövertag ge oss de målchanser vi förtjänar och efter 55min är vi beredda att skriva in ledningsmålet när Vita efter en målvaktsretur får ett jätteläge men en försvarare kan på nått mirakulöst sätt ovetande rädda på mållinjen.
Rättmätiga ledningsmålet kommer dock i den 60.e minuten och det är riktigt snyggt. Vi får till slut se en crossboll ut på öppna ytan på högerkanten där Frykedal tar emot o slår ett fantastiskt inlägg mot bortre delen av straffomådet. Där kommer Djuka perfekt och med en spektakulär nick sätter oss i förarsätet vilket är mycket mycket rättvist.
Nu är vi inne i vår bästa period i matchen och HBK kan bara stå o titta på när vi rullar boll på ett härligt sätt vilket tar oss fram till farliga lägen i anfall efter anfall så vi bara väntar på fyran.
I 73:e minuten kommer det välförtjänta målet när Nikola strax utanför egen strafflinje slår en fantastisk löpboll på en för dagen het Djuka som starkt vinner löpduellen med försvaret och snyggt o enkelt lobbar in bollen över en målis på halvdistans. Detta kändes som spiken i kistan och det gjorde nog spelarna också för vi tappade nu lite i fokus och började slarva vilket straffade sig direkt när vi i 75:e minuten onödigt tappade bollen på mittplan. Då vårt försvar inte var i rätta defensiva positioner kunde HBK via en snabb omställning skaffa sig friläge som enkelt utnyttjades. Onödigt onödigt men vi satte fart igen och avgörandet kom i 82:a minuten när Micke får ett uppspel på mittplan o lägger bollen till Darko. Med sitt härliga spelsinne ser han att målvakten är en bit ut o drar iväg en lyra från ca 40meter som seglar via målvaktens händer in i mål.
Slutet blir sen en transportsträcka där vi backar lite för att täta till defensiven och allt borde varit frid o fröjd.
Tyvärr fick vi ett bakslag i slutsekunderna när Vita vid mittlinjen går in lite vårdslöst i en situation och får rött kort vilket var ett bistert slut på en härlig seger.

Sammanfattningsvis är det naturligtvis en kanonstart på serien att slå en seriefavorit på bortaplan.
Resultatet var även lite i underkant sett till spelet men det är lite oroväckande att släppa tre mål när motståndarna skapar så lite på egen hand. Vi måste skärpa fokus defensivt för även om man för spelet kommer motståndarna på besök emellanåt och då gäller det att vara på tå för annars blir man straffad vilket vi fick klara bevis på idag. Offensivt tycker jag att vi är mycket farligare när vi blandar vårt bollkontrollerande spel med lite längre bollar som i andra halvlek för vi har fantastiska djupledslöpare som är strakare o snabbare än de flesta försvarna i serien.
Kan vi då kombinera vårt fina passningsspel i bra tempo med detta så ska det mycket till för att stå emot oss.

Ska vi ha lite spelarkritik så visar Djuka redan nu att han är en riktig klasspelare som vi kan vänta oss en hel del av och jag tror att Micke kommer mer till sin rätt med honom vid sin sida vilket gör att vi har en fruktansvärt stark lagdel sista tredjedelen av planen. Darko verkar starkare o mer behärskad än tidigare och hans klass känner vi till. Sen måste vi nämna Tobbe som i match efter match visar framfötterna vilket kanske överraskar många men inte mig då jag följt honom i några år.

Till slut en lite fotnot: Vet inte om det var medvetet eller inte men visst är det löjligt att höra speakerna deklarera när vi gör vårt första mål att Nordvärmaland reducerat ???????. Då HBK inte spelat mot dom på många år känns det inte som att man av nån vana säger detta utan det är genomtänkt.

Matchfakta: 5-3 (1-2)

0-1 23min Skottlobb fr ca 25met efter lite okoncentrerat försvarsspel
0-2 39min Friläge 7met fr mål efter försvarssjabbel
1-2 42min Darko (Djuka) Djuka ger Darko kanonläge 10met fr mål som utnyttjas perfekt med högern
2-2 49min Milan (Micke) Milan sätter bollen distinkt fr strafflinjen efter fint snettinåtbakåt pass av Micke
3-2 60min Djuka (Frykedal) Kanonnick efter härligt inlägg av Frykedal
70min Per L ut Henrik in
4-2 73min Djuka (Nikola) Efterlängtad perfekt långboll fr Nikola friställer Djuka som snyggt lobbar in bollen.
4-3 75min Tappad boll på mitten o felpositionerat försvar ger friläge efter snabb omstälning.
5-3 82min Darko (Micke) Fantastisk lyra fr 40met över en kanske lång ut stående målis.
87min Darko ut Marco in